Schab w sosie sezamowym, fenkuł z cukinią i kapustą  na słodko. Kuchnia azjatycka.

listopada 30, 2013

Schab w sosie sezamowym, fenkuł z cukinią i kapustą na słodko. Kuchnia azjatycka.



Schab z sezamem:


- 250 g schabu
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1 ząbek czosnku posiekany
- kawałek imbiru drobno posiekanego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka sosu sojowego 
- 2 łyżeczki octu ryżowego
- 1 łyżeczka sosu tajskiego
- olej sezamowy
- 3 łyżeczki sezamu


Drobno pokroić schab, w misce wymieszać składniki na marynatę bez oleju sezamowego i sezamu.  Na rozgrzany wok wlać olej i smażyć marynowane mięso. Na sam koniec skropić olejem sezamowym i posypać sezamem. Podawać na ogrzanym półmisku. 



Fenkuł z cukinią:

- połowa fenkułu
- mała cukinia żółta
- cebula 1/2 sztk.
- 4 łyżki sosu hoi sin
- 1 łyżka octu ryżowego słodkiego
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- chili

Wszystko dusimy w woku. 




Kapusta pekińska na słodko:

450 g kapusty pekińskiej
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka świeżego imbiru startego
2 żabki czosnku
- świeże chili
- 1 łyżka słodkiego octu ryżowego
- 4 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka płynnego miodu
- 100ml soku pomarańczowego
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- papryka czerwona



pokroić kapustę w wąskie paski, rozgrzać olej dodać imbir, czosnek, oraz chili, dodać kapustę, paprykę, podlać sokiem pomarańczowym, sosem sojowym i miodem. Gotować 5 minut. Dodać olej sezamowy i podawać. 







 przepis na sajgonki:
http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/09/sajgonki-z-kapusta-grzybami-mun-i.html



 Smacznego!

Pozdrawiam ciepło!






Ciasto Krówka najprostsze i najlepsze

listopada 28, 2013

Ciasto Krówka najprostsze i najlepsze


Przepis na biszkopt:

4 jajka
1 szkl. cukru
0,75 szkl mąki
1/4 szkl mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy



Wykonanie:

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i ubijamy dalej. Dodajemy po żółtku, następnie mąkę i proszek. Pieczemy w temp. 180 stopni C; czas: 45 minut.


Pozostałe składniki:

- puszka masy krówkowej
- budyń o smaku toffi
- 2 łyżki masła
- 250 ml śmietanki 36%
- 1 szt. śmietan fix
- opakowanie herbatników
- czekolada mleczna opakowanie

Biszkopt po upieczeniu dzielimy na 2 części, na dolny blat, wylewamy przygotowany budyń (budyń przygotowujemy na 1,5 szkl. mleka z dodatkiem 2 łyżek masła), przykrywamy herbatnikami, na to wykładamy masę krówkową, ale pozostawimy 2 łyżki masy, będzie ona nam potrzebna do śmietany. Przykrywamy to biszkoptem. Na sam wierzch, wykładamy śmietanę, którą ubijamy na sztywno ze śmietan-fixem, pod koniec ubijania dodajemy 2 łyżki masy krówkowej. Tak przygotowaną śmietanę wykładamy na biszkopt. Na sam wierzch posypujemy startą czekoladę.


Smacznego!

Pozdrawiam cieplutko!

Zapraszam na FB! Gdzie możecie się ze mną kontaktować.


Sałatka z tortellini, szynką i prawdziwkami!

listopada 25, 2013

Sałatka z tortellini, szynką i prawdziwkami!



Składniki:

- tortellini grzybowe (ugotować)
- 5 grubych plastrów szynki (pokroić w kosteczkę)
- czarne oliwki
- 4 jajka ugotowane (pokroić w kosteczkę)
- puszka kukurydzy
- słoik marynowanych prawdziwków (pokroić)
- sos: 50% majonezu i 50% jogurtu greckiego
- sól i pieprz

Wszystkie składniki mieszamy wstawiamy na min. 3 godziny do lodówki by smaki się połączyły. 

Polecam na rodzinne spotkania i imprezy!
Łosoś z puree szpinakowym i brokułowym -  czyli zielono mi ;-)))

listopada 24, 2013

Łosoś z puree szpinakowym i brokułowym - czyli zielono mi ;-)))


Składniki na puree ziemniaczano - szpinakowe

- ugotowane ziemniaki
- uduszony szpinak na maśle
- ząbek czosnku
- kilka listków pietruszki posiekanych bardzo drobno
- łyżka masła
- 2 łyżki jogurtu greckiego

Wszystkie składniki mocno ubijamy tłuczkiem, na gładką masę.

 Składniki na puree brokułowe:

- 1 brokuł ugotowany w osolonej wodzie
- 1/3 serka Ricotta

Brokuły po ugotowaniu bardzo dobrze odsączamy, mieszamy z serkiem i za pomocą tłuczka do ziemniaków, ugniatamy na gładką  masę, można doprawić pieprzem cytrynowym.


Sałata w dresingu orzechowym:

- główka sałaty masłowej
- garść orzechów włoskich uprażonych (np w piekarniku)
- łyżka miodu
- łyżka octu balsamicznego (najlepiej z Modemy)
- 2 łyżki oliwy z oliwek niefiltrowanej

Orzechy i pozostałe składniki do dresingu miksujemy w blenderze na gładki sos. Polewamy sałatę.

Łososia przygotowujemy na parze z plastrem cytryny.




Smacznego!

Pozdrawiam wszystkich stałych odwiedzających! Dajcie znać w komentarzach jestem ciekawa ilu WAS jest!

Buziaki!!!



Miłego Dnia!!!

Quiche warzywne

listopada 23, 2013

Quiche warzywne




składniki na kruche ciasto:

szklanka mąki
10 dag masła
2-3 łyżki lodowatej wody

Zagniatamy ciasto i schładzamy. Wylepiamy okrągłą formę do tart. Po-nakłuwać ciasto widelcem, podpiekamy 10 minut.


 Wierzch:

papryka czerwona
cebula dymka
300 g pieczarek
mozzarella
chili zielone
kawałeczek pora

Wszystkie składniki (oprócz sera) wykładamy na podpieczony spód, zalewamy sosem przygotowanym z 250 ml śmietanki (30%) i roztrzepanych dwóch jajek, doprawionego solą i pieprzem. Pieczemy kolejne 35 minut. Na 2 minuty przed końcem czasu układamy plasterki mozzarelli.


Smacznego!

Zapraszam na FB!


Drink z mango i żurawiną!

listopada 22, 2013

Drink z mango i żurawiną!





Składniki:

1/2 świeżego mango
garść suszonej żurawiny
kilka kostek lodu
różowy wermut 100 ml
100 ml soku żurawinowego

Pychota!!!


Roladki z karkówki z boczkiem i różowym pieprzem

listopada 20, 2013

Roladki z karkówki z boczkiem i różowym pieprzem


Roladki z karkówki nadziewane boczkiem i pastą z zielonych oliwek i pietruszki, zapiekane z różowym pieprzem.


Pieczone ziemniaczki


Składniki:

- 4 plastry karkówki, rozbijamy tłuczkiem
- 2 plastry boczku
- garść oliwek zielonych
- łyżka masła
- pietruszka zielona
- oliwa z oliwek
- różowy pieprz
- oliwa z oliwek

Z oliwek, pietruszki i masła robimy pastę za pomocą blendera. Nacieramy roladki, z jednej strony układamy paski boczku, zwijamy w roladki, oprószamy przyprawą do karkówki. Marynujemy w lodówce co najmniej 4 godziny. Pieczemy na złoty kolor. 

Do ziemniaczków:

- świeży rozmaryn
- masło i oliwa
- sól morska 




Kruche ciasteczka kokosowe

listopada 18, 2013

Kruche ciasteczka kokosowe


Ciasteczka kokosowe


Składniki:

- 2 szklanki mąki 
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 75 g wiórków kokosowych
- 120 g masła
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 duże jajko

Rozgrzej piekarnik do temp. 180 stopni C. Blaszkę wykładamy papierem.
W misce zagniatamy kruche ciasto z w/w składników.
 Ciasto rozwałkuj i wycinaj ciasteczka.
Ciasteczka pieczemy 12-15 minut, aż nabiorą jasnej, złocistobrązowej barwy.
Studzimy do całkowitego ostygnięcia.



Smacznego!

Pozdrawiam Was cieplutko!

Zapraszam na FB!


Tołpyga z pure ziemniaczano - brokułowym

listopada 17, 2013

Tołpyga z pure ziemniaczano - brokułowym



Składniki:

- tołpyga filet
- ziemniaki
- brokuły
- masło 2 łyżki
- 2 łyżki śmietanki
- sól
- cytryna

Ugotowane ziemniaki, ugniatamy tłuczkiem z masłem i śmietanką.
Rybę smażymy na maśle obtoczoną mąką pszenną.


Smacznego!

Proste i bardzo dobre!


Sernik z bezą i pistacją - najsmaczniejszy!

listopada 16, 2013

Sernik z bezą i pistacją - najsmaczniejszy!



Sernik waniliowy z bezą oblaną czekoladą i pistacjami ;-)))


Składniki:

1 kg sera (można użyć gotowego w wiadereczku)
1 całe jajo + 2 żółtka
1 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 esencja cytrynowa
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej

Wszystkie składniki ucieramy mikserem. Pieczemy 60 minut w temp 180 stopni C.

Beza:

3 białka
4 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Białka ubijamy na sztywna pianę z odrobiną soli, dodajemy cukier ubijamy na sztywno, dodajemy mąkę mieszamy. Na arkuszu papieru rysujemy koło wielkości tortownicy od sernika, łyżką wyjmujemy pianę, bardzo deliaktnie, formujemy łyżką ładną bezę pieczemy około 60 minut. W piekarniku gazowym 1. W elektrycznym na termoobiegu w temp jak najniższej, beza się suszy a nie piecze. Beza powinna być na półmiękka. Wykładamy po ostudzeniu na sernik. Polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej, posypujemy pokrojonymi pistacjami!

Niebo w gębie!

;-)

Szczerze polecam!!!























Podoba się Wam???



Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI