Sałatka z kurczakiem i granatem

października 31, 2013

Sałatka z kurczakiem i granatem



Składniki na sałatkę:

- pierś kurczaka 
- granat
- czarne oliwki
- oliwa z oliwek
- sok z limety
- ser feta
- sałata lodowa
- świeża bazylia i oregano



Wykonanie:

Sałatę myjemy i osuszamy, oliwki kroimy na pół, ser feta kroimy w kostkę. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, mieszamy z przyprawą do kurczaka i smażymy na oliwie z oliwek. Obieramy granat. Sałatę mieszamy z ziołami i oliwą z oliwek wymieszaną z sokiem z limety doprawioną solą i pieprzem cytrynowym, na sałatę układamy pierś z kurczaka, fetę i oliwki, na sam wierzch wykładamy ziarenka granatu. 

Smacznego!








Zupa - krem z pora i zielonego groszku

października 29, 2013

Zupa - krem z pora i zielonego groszku

 
Zupa - krem z pora i zielonego groszku
 
składniki:
 
- 1 por
- 1 puszka zielonego groszku
- kostka rosołowa drobiowa
- 200ml jogurtu greckiego
- ser pleśniowy Blue
- płaska łyżka tajskiej pasty curry
- świeży imbir (1,5cm korzenia)
 
W garnku na maśle dusimy pokrojonego pora, po 10 minutach dodajemy groszek z puszki bez zalewy, podlewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek, dusimy kolejne 10 minut, mieszając, zalewamy bulionem (1 litr), dodajemy pastę curry i imbir. Gotujemy około 10 minut. Zdejmujemy z ognia i za pomocą blendera miksujemy na gładką masę, dodajemy jogurt ponownie stawiamy na ogniu i zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z kawałkiem sera pleśniowego.
Pychota!
 
pozdrawiam cieplutko!
 


Sałatka z kurczakiem i makaronem

października 28, 2013

Sałatka z kurczakiem i makaronem

Pożywna sałatka z kurczakiem i makaronem, która może Wam zastąpić drugie śniadanie czy obiad, śmiało możecie ją zabrać do pracy czy na uczelnie, czy też przygotować na imprezę.


składniki:
- gotowana pierś z kurczaka
- makaron kokardki
- 1/2 opakowania sera feta
- 1/2 słoika marynowanej czerwonej papryki
- 8 średnich ogórków konserwowych
- majonez
- zielone oliwki

Smacznego!

ZAPRASZAM BARDZO SERDECZNIE NA FB SMYKWKUCHNI




















Kieszonki z kurczaka z oscypkiem w sosie gruszkowo- śliwkowym

października 28, 2013

Kieszonki z kurczaka z oscypkiem w sosie gruszkowo- śliwkowym

 
 
Kolejny pomysł na wykorzystanie oscypka, pyszne kieszonki z piersi kurczaka nadziewane wędzonym boczkiem i oscypkiem właśnie. Do tego aromatyczny sos z gruszek i suszonych śliwek z dodatkiem kolendry i goździków. Prawdziwe jesienne danie. Polecam!
 
 
Składniki:
 
- warkocz oscypkowy
-pierś z kurczaka 2szt
- boczek wędzony
- 3 dojrzałe gruszki
- 12 suszonych śliwek
- kolendra
- goździki
- masło i oliwa z oliwek
- sól i pieprz
 
 
Pierś oprószamy przyprawą do kurczaka, robimy kieszonkę, do której wkładamy boczek i oscypka.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem układamy kieszonki, gruszki pokrojone w ćwiartki, suszone śliwki, posypujemy kolendrą, dodajemy goździki, doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku około 40 minut w temp. 200 stopni C.


Smacznego!


Kochani jeśli podoba się Wam mój blog, zachęcam do polecania mojej strony bliskim i znajomym, jak i do odwiedzin na Facebooku. Zachęcam też do zamieszczania postów na FB, co chcielibyście zobaczyć na blogu (jakie przepisy itd.), dziękuję za każdy komentarz!
Śmietanowy tort jeżynowo - malinowy

października 27, 2013

Śmietanowy tort jeżynowo - malinowy


Szukacie pomysłu na tort na specjalną okazję? To propozycja dla Was. Bardzo prosty w wykonaniu, smaczny i pięknie się prezentuje.


Składniki:
1 litr śmietany 36%
300 ml konfitury malinowej
250 ml musu jeżynowego (lub zmiksowane jeżyny)
śmietan-fix 2szt


na biszkopt
6 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki pszennej przesianej przez sito
1,5 szklanki cukru

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier ubijamy ponownie na sztywną masę, dodajemy po 1 żółtku, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko wylewamy do tortownicy o średnicy od 22 max do 24 cm. Pieczemy 50 minut  220 stopni C


Wykonanie krem:
Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na wysokich obrotach, dodajemy śmietan-fix, do jednej miski przekładamy 1/3 śmietany dodajemy 150 ml konfitury malinowej. Do pozostałej śmietany dodajemy mus jeżynowy ubijamy.

Biszkopt kroimy na 3 części, przygotowujemy poncz (pół szklanki przegotowanej wody, 4 łyżki syropu sosnowego, sok z polowy limonki)

kolejność od dołu:
biszkopt
konfitura malinowa
śmietana malinowa
biszkopt
śmietana jeżynowa
biszkopt śmietana jeżynowa i dekoracja tortu.

 

 Smacznego!

Miłego dnia!
;*


Pesto z awokado, pistacją, bazylią i oregano

października 26, 2013

Pesto z awokado, pistacją, bazylią i oregano


Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować jeden z wielu moich pomysłów na pesto. Podstawą jest dojrzałe awokado i pistacje, do tego duża ilość świeżej bazylii i oregano. Aby pesto nie zmieniło koloru dodajemy sporą ilość soku z limonki i oliwę z oliwek.


składniki
- 1 awokado dojrzałe
- garść świeżej bazylii i oregano
- garść pistacji
- sól morska
- sok z limonki
- łyżka oliwy z oliwek




Wszystkie składniki miksujemy w blenderze na gładką masę.
Gotujemy makaron (najlepiej włoski) zgodnie z instrukcją na opakowaniu.


Pesto mieszamy z makaronem. Smacznego!







Sałatka z kurczakiem, pędami bambusa i orzechami włoskimi

października 25, 2013

Sałatka z kurczakiem, pędami bambusa i orzechami włoskimi

Zapraszam Was do wypróbowania przepisu na przepyszną sałatkę, głównym składnikiem jest gotowana pierś z kurczaka i pędy bambusa, dodatkowo smak sałatki wzbogacają orzechy włoskie, czarne oliwki, czerwona papryka i kiełki lucerny. 
Orzechy są bogate w kwasy omega- 3, dzięki czemu mówi się o nich, że są pokarmem dla mózgu, usprawniają naszą pamięć. Kiełki lucerny nie tylko pięknie wyglądają ale dodatkowo są bardzo zdrowe posiadają duże ilości kwasu foliowego, selenu czy witaminy C. Pełnowartościowe białko (pierś z kurczaka), które powinno pojawić się zawsze na talerzu i do tego pełne smaku czarne oliwki i czerwona papryka. Nie zapominajmy też o właściwościach bambusa, który bogaty jest w błonnik czy fitosterole. 

Na zdrowie!


składniki:
pierś z kurczaka
opakowanie kiełków lucerny
papryka czerwona
słoiczek pędów bambusa
1/2 słoiczka czarnych oliwek (dużych)
orzechy włoskie 1/2 szklanki (zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut)
2 łyżki majonezu i 2 łyżki jogurtu greckiego
sól i pieprz do smaku.

Pierś z kurczaka gotujemy w osolonej wodzie, kroimy w kostkę, dodajemy pozostałe składniki, wszystko razem mieszamy, schładzamy w lodówce nie mniej niż 1 godzinę. Sałatkę polecam jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły!

Pozdrawiam cieplutko!

ZAPRASZAM NA FB!



Tajska zupa kokosowa z krewetkami

października 24, 2013

Tajska zupa kokosowa z krewetkami

Kochani dzisiaj zapraszam Was do wypróbowania kolejnego przepisu z kuchni azjatyckiej. Pyszna tajska zupa kokosowa, ostra, aromatyczna i bardzo smaczna, z dodatkiem chili, mleczka kokosowego i krewetek koktajlowych.


Składniki:

2 papryczki drobno posiekane
2 ząbki czosnku wyciśnięte
2 łyżeczki posiekanego imbiru
4 łyżki sosu rybnego
sok z połówki limety
250 g krewetek
puszka mleczka kokosowego
chiński makaron (biały cienki)
tajska pasta curry (bardzo ważny składnik)
kostka rosołowa

Do garnka wkładamy wszystkie składniki oprócz krewetek i makaronu, gotujemy około 20 minut tak aby smaki się połączyły, wrzucamy krewetki gotujemy około 3 minuty dodajemy połamany makaron, gotujemy 1 minutę. Możecie podawać posypane posiekaną kolendra. Pyszne i proste danie, które przeniesie Was w dalekie strony. ;-)


Smacznego!

Zapraszam na moją stronę na Facebooku, wystarczy kliknąć Lubię to!

Pozdrawiam cieplutko!




Caramel Brownie Tower

października 23, 2013

Caramel Brownie Tower

Kochani dzisiaj zapraszam Was na przepyszne ciasto inspirowane słodkością podawaną w Coffee Heaven tj. Caramel Brownie Tower. Nie chciałam stworzyć kopii tego ciasta o ile to możliwe, ale chciałam uzyskać bardzo podobny specyficzny smak tego niepowtarzalnego smakołyku.


Biszkopt
- 6 jajek
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 czubate łyżki kakao
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia


Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, ubijamy, dodajemy po 1 żółtku, następnie przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na sam koniec kakao. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 200 stopni.


Krem nr 1

- budyń czekoladowy duża porcja przygotowany na 1,5 szklanki mleka
- margaryna 3/4 kostki
- 1 łyżka czubata cukru pudru

Z w/w składników ucieramy krem. Najpierw ucieramy margarynę na puch około 10 minut, po łyżce dodajemy budyń i cukier. Ucieramy na puszysty krem.

Krem nr 2

1/3 margaryny
5 łyżek masła orzechowego
2 łyżki cukru pudru
2 paczki krakersów pokruszonych

Margarynę ucieramy na puch z cukrem pudrem, dodajemy masło orzechowe, ciągle ucierając. Do kremu dodajemy pokruszone krakersy i mieszamy łyżką.

Krem nr 3

1/2 masła
pudełko serka mascarpone
cukier puder- 2 łyżki

Z w/w składników ucieramy krem na puszystą masę.

Na sam wierzch: polewamy rozpuszczoną czekoladą mleczną i posypujemy waniliową chałwą.


Wykonanie:
Biszkopt kroimy na 3 części, na sam dół wykładamy krem nr 1, potem biszkopt, na to krem nr 2, przykrywamy biszkoptem i wykładamy krem nr 3, polewamy czekoladą posypujemy chałwą. Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.

Przepyszne ciasto polecam na Święta Bożego Narodzenia!



Pozdrawiam cieplutko!

Zapraszam na FB wystarczy kliknąć Lubię to!






Kwaśnica jak z Podhala

października 21, 2013

Kwaśnica jak z Podhala


Podczas październikowego wypadu w Tatry, które kocham całym sercem,  udało mi się zjeść pyszną kwaśnicę, co wcale nie jest takie łatwe, bo wielu knajpach podawana jest ala' kwaśnica. Zawsze ciężko mi było uzyskać ten bardzo typowy smak zupy. Żeberek baranich nigdzie nie mogłam znaleźć i sądziłam zawsze, że głównie to z tego powodu, zupa nie smakuje jak ta podawana przez górali. Tym razem postanowiłam dotrzeć do sedna sprawy i odkryłam, że szefowa kuchni dodaje do kwaśnicy ziarna kopru włoskiego, było to dla mnie zaskoczeniem, ale powiem Wam że to był ten sekretny składnik i po jego dodaniu zupa nabiera niesamowitego smaku!
Polecam!



Składniki:
- 500 g żeberek, mogą być wieprzowe
- kiszona kapusta wraz z sokiem
- 400 g wędzonego boczku
- 2 marchewki
- 1 cebula
- sól, pieprz
- koper włoski (przyprawa)
- ewentualnie 5-6 ziarenek kminku


Do garnka wlewamy wodę, wkładamy wszystkie składniki oprócz kiszonej kapusty, mięso musi się ugotować i być miękkie, dodajemy kapustę kiszona w raz z sokiem. Gotujemy do miękkości.

Szczerze polecam!
 


Pikantna zupa dyniowa z orzechami i oscypkiem! CZAS NA DYNIĘ

października 20, 2013

Pikantna zupa dyniowa z orzechami i oscypkiem! CZAS NA DYNIĘ

Kochani dzisiaj zapraszam Was na ostatni przepis w cyklu Czas na Dynię, mianowicie pikantną zupę dyniową z orzechami włoskimi i chrupkim oscypkiem z dodatkiem sera feta. Uwielbiam zupę dyniową w każdej postaci, ze względu na jej niecodzienny smak jedyny w swoim rodzaju jak i jedwabistą konsystencję. Chrupiące orzechy włoskie uprażone w piekarniku, aromatyczny jedyny w swoim rodzaju oscypek przywieziony prosto z Tatr i kosteczki sera feta dopełniają to cudne danie. Pyszne! 

Zapraszam! ;-)


Składniki na zupę dyniową:
- 1kg dyni
- 1 cebula mała
- 3 łyżki masła solonego
- papryczka chili lub pepperoni
- imbir korzeń około 2 -3 cm korzenia
- 250 ml jogurtu bałkańskiego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- lampka wina wytrawnego (białe)


Cebulę podprażamy na tłuszczu dodajemy kosteczki dyni, prażymy około 10 minut, podlewamy winem, odparowujemy około 10 minut, dodajemy pozostałe składniki i szklankę wody. Doprawiamy solą, wszytko miksujemy na gładką masę. 

Połówki orzechów włoskich prażymy około 15 minut w piekarniku na złoty kolor.
Oscypka kroimy po ukosie i smażymy na patelni na oliwie z oliwek.
Na talerz wlewamy zupę na środku układamy uprażone orzechy, na to oscypka, po bokach kosteczki fety. ;-) 

Szczerze polecam! Pychota!!!



Placki dyniowe po indyjsku - CZAS NA DYNIĘ!

października 19, 2013

Placki dyniowe po indyjsku - CZAS NA DYNIĘ!

Dzisiejsza propozycja to cudownie kremowe placki dyniowo - ziemniaczane z kurczakiem w curry indyjskim. Wspaniałe połączenie smaków i aromatów ;-) Curry jest stworzone do połączeń z dynią, podkreśla jej smak.

 Zapraszam!



Czas na dynię!

Składniki na placki dyniowo - ziemniaczane
- 1 cebula mała
- 500 g dyni (ścieramy na tarce)
- 500 g ziemniaków (ścieramy na tarce)
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- kolendra
- łyżeczka cukru
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej

Wszystkie składniki mieszamy w misce, smażymy na oleju z pestek winogron. Najlepiej smażyć grube a małe placki, pięknie się prezentują.

Kurczak w curry indyjskim
- 2 piersi z kurczaka
- curry indyjskie płaska łyżka
- sól
- pieprz cytrynowy
- 200 ml śmietanki 30%
- świeże oregano i bazylia posiekane
- masło
- oliwa z oliwek


Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę dodajemy masło, smażymy kurczaka dodajemy przyprawy po około 8-10 minutach, jak kurczak już będzie dobry zdejmujemy na chwile z ognia, dodajemy śmietankę, mieszamy wszystko razem, stawiamy ponownie na gazie i odparowujemy aż sos zgęstnieje. Przed podaniem dodajemy świeże zioła.
Na talerzu układamy placek, polewamy sosem, na to kolejny placek i ponownie sos, dekorujemy listkami bazylii.
Smacznego!



Zapraszam na FB (Lubię to!)

pozdrawiam cieplutko ;-) !

CZAS NA DYNIĘ!



Akcja kulinarna:




Bliny ziemniaczano- dyniowe z łososiem- CZAS NA DYNIĘ

października 16, 2013

Bliny ziemniaczano- dyniowe z łososiem- CZAS NA DYNIĘ

Kolejny pomysł na dynię to pyszne placki ziemniaczano- dyniowe tzw. bliny z dyni podane z łososiem i dipem śmietanowym z kawiorem z jesiotra. Cudowne połączenie smaków, placuszki są bardzo chrupiące i delikatnie kremowe. Szczerze polecam!

 
 
składniki

bliny z dyni:
- 1 kg dyni startej na tarce o dużych oczkach
- 1kg ziemniaków startych na tarce o dużych oczkach
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
- sok z 1/4 cytryny
- 2 jajka

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce, smażymy na oleju słonecznikowym lub rzepakowym, na złoty kolor.

Łososia skrapiamy sokiem z limety, oprószamy solą morską, smażymy na patelni na oliwie z oliwek wymieszanej z masłem klarowanym.

Dip śmietanowy:
- 2 łyżki śmietany gęstej
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka soku z limety lub cytryny
- sól

Wszystko mieszamy odstawiamy na 30 minut żeby smaki się połączymy. Podajemy z kawiorem.

Smacznego!

pozdrawiam cieplutko ;-) zapraszam na FB , wystarczy kliknąć Lubię to!



Akcja kulinarna:



Zupa z dyni z grzankami i szynką hiszpańską - CZAS NA DYNIĘ!

października 15, 2013

Zupa z dyni z grzankami i szynką hiszpańską - CZAS NA DYNIĘ!


Kochani to kolejny przepis z użyciem pięknie pomarańczowej dyni. Zupa-krem z dyni jest przepyszna, bardzo syta i rozgrzewająca, sposobów na jej przyrządzenie jest kilka. Dzisiaj prezentuję Wam krem z dyni z dodatkiem aromatycznego imbiru i pasty tajskiej curry, okraszony grzankami skąpanymi w oliwie z oliwek i maśle klarowanym, a zwieńczenie potrawy to aromatyczna szynka Serrano - hiszpańska szynka dojrzewająca.

składniki na zupę - krem z dyni:
- 1kg dyni
- 2 gałązki świeżego rozmarynu (nie zastępujcie suszonym!), dodajemy tylko listki
- około 3 cm korzenia imbiru (posiekać)
- 2 łyżki tajskiej pasty curry
- sól, pieprz
- 150ml śmietanki 30%
- 3 ząbki czosnku
- 5 łyżek oliwy z oliwek najlepiej włoskiej
- 2 łyżki masła
- 1/2 kostki rosołowej drobiowej

 
Wykonanie:

Dynię kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie i maśle w garnku- około 5 minut, dodajemy czosnek, dusimy około 10 minut, podlewamy wodą, tak aby cała dynia była zakryta w garnku. Dodajemy pozostałe składniki (oprócz śmietanki). Gotujemy około 10 minut, po tym czasie za pomocą blendera, wszystko miksujemy, stawiamy na ogniu dodajemy śmietankę zagotowujemy. Gotowe!

Grzanki:
Bagietkę pszenną, lub ciabatę kroimy w kostkę, na rozgrzaną patelnię wlewamy masło i oliwę, mieszamy, po połączeniu się składników, dodajemy grzanki, ciągle mieszamy aż grzanki nabiorą złotego koloru. Zdejmujemy z patelni. Szynkę podprażamy na patelni na minimalnej ilości tłuszczu.




Muszę Wam powiedzieć Kochani, że ten przepis na zupę z dyni UWIELBIAM jest przepyszna, mocno kremowa i bardzo aromatyczna. Koniecznie zróbcie a będziecie często wracać do złoto- pomarańczowej zupy dyniowej!

Pozdrawiam cieplutko!

Kocham jesień! ;-)




 akcja kulinarna:



Placki z dynią przyprawione kardamonem i cynamonem - CZAS NA DYNIĘ

października 13, 2013

Placki z dynią przyprawione kardamonem i cynamonem - CZAS NA DYNIĘ



Kolejny przepis w cyklu CZAS NA DYNIĘ, tym razem bardzo smaczne i bardzo aromatyczne placuszki z dyni z dodatkiem kardamonu i cynamonu. Osobiście bardziej mi smakują placuszki z dyni na słodko niż na słono i takie też Wam dzisiaj zaprezentuję.

składniki
- 500 g dyni startej na tarce o grubych oczkach
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru
- cynamon i kardamon
- pieprz
- jajko całe i 1 białko


Dynię ścieramy na tarce, mieszamy za pomocą łyżki z pozostałymi składnikami. Smazymy na gorącym oleju.

Podajemy z sosem śmietanowo- żurawinowym

Śmietanę 30% mieszamy z łyżką jogurtu naturalnego, wlewamy do pojemniczka, na środek układamy dużą łyżkę konfitury z żurawin. Pycha!



Smacznego!

Zapraszam do polubienie mnie na FB!


Akcja kulinarna:
POMYSŁ NA DYNIĘ ;-) Kurczak w sosie dyniowo- gruszkowym z goździkiem i kolendrą! (cykl: CZAS NA DYNIĘ)

października 12, 2013

POMYSŁ NA DYNIĘ ;-) Kurczak w sosie dyniowo- gruszkowym z goździkiem i kolendrą! (cykl: CZAS NA DYNIĘ)

 
SEZON NA DYNIĘ ROZPOCZYNAM! ;-)
 
 
Witam Kochani, dzisiaj chciałabym rozpocząć na blogu cykl poświęcony tylko i wyłącznie przepisom z dynią. Dynia nie tylko pięknie wygląda, ma niesamowity kolor, przed jak i po ugotowaniu, ale też jest warzywem, które łączy się z wieloma przyprawami, często z tymi rozgrzewającymi jak imbir, chili czy pieprz. Można ją przyrządzać na słodko, słono czy kwaśno.
 
Jeżeli tak jak ja lubicie potrawy z dynią zapraszam Was na cykl : CZAS NA DYNIĘ ;-)
 
 
Musiałam się z Wami podzielić zdjęciami dyni jaką otrzymała moja mama, była olbrzymia i wystarczyła dla trzech kobiet w mojej rodzinie i na wiele, wiele dań!
 




Ogromna prawda? ;-)
 
KURCZAK W SOSIE DYNIOWO- GRUSZKOWYM Z GOŹDZIKIEM I KOLENDRĄ!
 
- 8szt pałeczek kurczaka
- dynia pokrojona w dużą kostkę
- 3 gruszki pokrojone w ósemki
- 6 goździków
- kolendra
-owoc jałowca (około 4 sztuki)
- sól i pieprz
- olej z pestek winogron
- masło
 


Wykonanie:

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, pałki z kurczaka oprószamy przyprawą do kurczaka, na to układamy kostki dyni i gruszki, wszystko polewamy olejem z pestek winogron, posypujemy przyprawami. Pieczemy około 45 minut w temp 220 stopni C.



Kurczak wyszedł wyśmienicie a sos przepyszny!

 
 
 Pozdrawiam Was cieplutko!
 
Zapraszam na cykl CZAS NA DYNIĘ!



 
 
 

Akcja kulinarna:
Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI