SAJGONKI z kapustą, grzybami Mun i makaronem chińskim

września 24, 2013

SAJGONKI z kapustą, grzybami Mun i makaronem chińskim


Składniki:

- kapusta pekińska
- grzyby Mun
- makaron ryżowy nitki
- sos sojowy
- ząbek czosnku
- 1/2 cebuli
- przyprawa chińska
- sos do sajgonek
- papier ryżowy
 
 
 
 
 
 
Wykonanie:
 
Kapustkę siekamy, cebulę również, na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, dusimy cebulę, kapustę, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, namoczone grzyby Mun, poszatkowane, doprawiamy sosem sojowym i przyprawą chińską ( np. 5 smaków - Kamisa), uważajcie bo jest bardzo ostra. Dusimy wszystko aby było mięciutkie. Odstawiamy.
 
 
Makaron chiński zalewamy wrzątkiem, po 3 minutach będzie gotowy. Makaron przed zalaniem potnijcie na króciutkie kawałeczki. Makaron mieszamy z pozostałymi warzywami.
 
Papier ryżowy moczymy wodą, nakładamy na środek farsz rolujemy w długie rolki, możecie sajgonkę zawinąć w dwa papiery ryżowe, po usmażeniu będzie jeszcze bardziej chrupka, ja zawijam w dwa ;-)
 
 
Sajgonki smażymy na oleju, jemy z sosem do sajgonek (koniecznie ;-) jest rewelacyjny)

 Przepyszne !!! polecam!!!


Dorada w sosie śmietanowym z zapiekanką cukiniowo - ziemniaczaną

września 22, 2013

Dorada w sosie śmietanowym z zapiekanką cukiniowo - ziemniaczaną


Składniki:

- 2 szt. dorady
- małe opakowanie śmietany 30%
- przyprawa do ryb
- sól morska
masło, oliwa z oliwek


Zapiekanka:

- masło
- ziemniaki w plasterkach
- cukinia zielona starta na tarce o dużych oczkach
- jajko
- sól pieprz


W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem układamy plasterki ziemniaków, oprószamy solą, układamy startą cukinię wymieszaną z jajkiem i doprawioną solą i pieprzem, ponownie układamy plasterki z ziemniaków, skrapiamy oliwą z oliwek posypujemy solą. Zapiekamy w piekarniku około 50 minut.

 
 
Doradę układamy w drugim naczyniu, wysmarowanym oliwą z oliwek, posypujemy przyprawą do ryb, skrapiamy cytryna i oliwą, zapiekamy około 20 minut, po tym czasie rybę zalewamy śmietaną wcześniej wymieszaną z solą morską, zapiekamy ponownie około 5- 10 minut.
 
Smacznego!!!
 
 Pozdrawiam cieplutko!!!




 
GOTOWANA KUKURYDZA Z MASŁEM....rewelacja

września 21, 2013

GOTOWANA KUKURYDZA Z MASŁEM....rewelacja

 

Dzisiejsze fotografie, które Wam prezentuję są autorstwa mojego K.

Dzisiaj proponuję gotowaną kukurydzę z masłem. Wykonanie banalnie proste. Kukurydzę obieramy i gotujemy maksymalnie 10 minut, gdy będziecie gotować dłużej kukurydza zrobi się twarda. Wyjmujemy podajemy z masłem i solą. Pychota!!!

Szczerze polecam !!!


Smacznego!
 
DANIA Z WOKA - kurczak w mleczku kokosowym, brokuły z krewetkami, kapusta pekińska po chińsku, warzywa po azjatycku!

września 19, 2013

DANIA Z WOKA - kurczak w mleczku kokosowym, brokuły z krewetkami, kapusta pekińska po chińsku, warzywa po azjatycku!


Kochani dzisiaj chciałabym Was zaprosić na obiad w całości przygotowany w woku. Uczta kuchni dalekiego- wschodu.

Wszystkie dania podajemy w osobnych miseczkach.

1. Kurczak w mleczku kokosowym z sezamem

dla ułatwienia przepis znajduje się już na blogu

2. Brokuły z krewetkami i sezamem

dla ułatwienia przepis znajduje się już na blogu

3. Kapusta pekińska po chińsku

dla ułatwienia przepis znajduje się już na blogu


4. Warzywa po azjatycku


przepis:
cebulę, marchewkę, cukinię i koper włoski -fenkuł, kroimy w długie słupki, smażymy w woku, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, chili, sos sojowy ciemny, łyżeczkę octu ryżowego, przyprawę - "KOTANYI -Przyprawa do WOK dań Kuchni Azjatyckiej", pod sam koniec dodajcie odrobinę oleju sezamowego.

5. Makaron typu chińskiego
(zamieszczam opakowanie)


 Wszystkie potrawy podajemy w gorących naczyniach, jemy z makaronem.
 
Smacznego!
 
Prawdziwa uczta dla wielbicieli tej kuchni!!!

 
 









Kurczak w mleczku kokosowym z sezamem - kuchnia azjatycka

września 19, 2013

Kurczak w mleczku kokosowym z sezamem - kuchnia azjatycka

Kolejne danie na obiad w kuchni azjatyckiej to kurczak w mleczku kokosowym z curry z dodatkiem sezamu. Przepyszne połączenie smaków i aromatów. Polecam jako jedno z wielu dań kuchni azjatyckiej.


składniki:

- pierś z kurczaka
- połowa puszki mleczka kokosowego
- sezam
- 2 ząbki czosnku
- ocet ryżowy słodki
- sos sojowy jasny
- curry
- łyżka mąki kukurydzianej
- łyżka tajskiej pasty kokosowej (bardzo ważny składnik)

Kurczaka mieszamy z przeciśniętym czosnkiem, sosem sojowym, octem, curry, smażymy w rozgrzanym woku, dodajemy resztę składników, zalewamy mleczkiem kokosowym , dusimy około 5-6 minut, zagęszczamy mąką kukurydzianą, posypujemy sezamem. Gotowe!
Brokuły z krewetkami i sezamem - kuchnia azjatycka

września 19, 2013

Brokuły z krewetkami i sezamem - kuchnia azjatycka

Kolejna propozycja kuchni azjatyckiej. Przepis pochodzi z ukochanej książki WOK. Brokuły w tej postaci są rewelacyjne w smaku, koniecznie do zrobienia!


składniki:

- brokuły świeże
- krewetki koktajlowe
- sezam
- 2 łyżki sosu sojowego
- limonka sok
- olej
- chili sproszkowane

Brokuły blanszujemy około 6- 7 minut. Do rozgrzanego woka wlewamy olej, wrzucamy wcześniej polane sokiem z limonki krewetki, smażymy 2 minuty, dodajemy zblanszowane brokuły, podlewamy sosem sojowym, dodajemy odrobine chili, posypujemy sezamem. Niesamowicie proste i niesamowicie smaczne!


Kapusta pekińska- kuchnia chińska

września 19, 2013

Kapusta pekińska- kuchnia chińska

Zapraszam Was Kochani do odkrywania nowych, nietuzinkowych smaków. Dzisiaj polecam przepis na kapustę pekińską po chińsku, jak już Wam wcześniej wspominałam, ostatnio moje zainteresowania kulinarne idą w kierunku dalekiego Wschodu, więc będę w najbliższym czasie zamieszczać wiele propozycji kuchni z tamtych zakątków świata.

Kapustę przyrządzałam już na kilka sposobów, według kilku przepisów, będę je sukcesywnie zamieszczać ;-)

Serdecznie polecam!

składniki
kapusta pekińska
cebula pokrojona wzdłuż na cienkie kawałeczki
łyżka miodu
sos sojowy jasny
słodki ocet ryżowy
por zielona część około 5cm długości
chili
przyprawa KOTANYI SECRETS OF ASIA A LA KANTON (mieszanka przypraw do kuchni chińskiej), przyprawa jest rewelacyjna i nadaje niezastąpiony smak potrawie


Wszystko oczywiście dusimy w woku, około 15 minut, tak aby kapusta zmiękła, a smaki się połączyły.

Smacznego!

Potrawa godna polecenia, bardzo smaczna!!!



Pasztet drobiowy - przepis

września 18, 2013

Pasztet drobiowy - przepis

 
Wykonanie pasztetu samemu jest bardzo proste i nie zajmuje zbyt wiele czasu, efekty są fantastyczne.

składniki:
- ugotowane mięso drobiowe ( np. mięso z rosołu, mogą to być 2- 3 udka, korpus )
- 4 jajka
- 1 kajzerka namoczona w rosole
- 2 ugotowane marchewki


Ugotowane mięso oddzielamy od kości, dodajemy bułkę, marchewkę, żółtka, przyprawy (sól, pieprz, ewentualnie przyprawę do drobiu), wszystko za pomocą blendera, miksujemy na gładką masę. W osobnej misce ubijamy pianę z białek z dodatkiem odrobiny soli. Mieszamy pianę z masą, wykładamy do blaszki. Jeżeli nie posiadacie blaszki z powłoką nieprzywierającą, to posmarujcie blaszkę olejem i posypcie bułką tartą. Po wyłożeniu masy polewamy na wierzchu 1 łyżką oliwy z oliwek. Pieczemy około 50-60 min w 200 stopniach C.

Gotowe!
Smacznego!  
Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowo- miodowym

września 18, 2013

Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowo- miodowym


Składniki:

- polędwica wieprzowa
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy delikatesowej
- 1 ząbek czosnku
- świeży rozmaryn listki
- przyprawa musztardowa Kotanyj
- oliwa z oliwek 5 łyżek

 
 
 
Przygotowujemy marynatę z w/w składników, mięso marynujemy około 6 godzin (w lodówce), pieczemy w temp 180 stopni C przez około 50 minut.

 
Delikatność i kruchość polędwiczek, w przepysznej glazurze z marynaty. Polecam!!!





Smażone śledzie

września 18, 2013

Smażone śledzie


Przepis na smażone śledzie:
- świeże śledzie
- na panierkę: mąka pszenna i mąka ziemniaczana w stosunku 1: 1
- sól


poprzez dodatek mąki ziemniaczanej, ryba będzie bardzo chrupiąca ;-)

Tak przygotowane śledzie smażymy w dość głębokim tłuszcz, możecie je podać do ziemniaków na obiad, bądź chłopakom do piwa.

Polecam na męskie wieczory ;-)
 




PRZEPIS NA MIZERIĘ Z OGÓRKÓW

września 16, 2013

PRZEPIS NA MIZERIĘ Z OGÓRKÓW

Mój przepis na mizerię z ogórków..


Akurat z mizerią zawsze miałam mały kłopot bo ja lubię mizerię na słodko tak jak robiła to zawsze moja mama i taki smak wyniosłam z domu, i w tej postaci ogórki smakowały mi najbardziej, tym samym przypominały smak dzieciństwa,  lecz mój K. wręcz przeciwnie u niego w domu ogórki robiło się na słono, i te moje na słodko nie do końca mu odpowiadały, więc zawsze musiałam robić dwie  różne miseczki. W końcu w drodze kompromisu, prób i błędów robię taką jak podaje poniżej i jest super, smakuje jednej i drugiej połówce ;-)


składniki:

100ml śmietana 30%
100ml jogurt typu greckiego
2 słodziki
sól do smaku
koperek na wierzch do przybrania
ogórki zielone 3 sztuki


Ogórki obieramy, na szatkownicy kroimy na plasterki. Plasterki mieszamy z solą aby zmiękły po około 30 minutach, płukamy ogórki. Zalewamy sosem z w/w składników, przybieramy koperkiem.
 
 Gotowe!
Smacznego!

Łosoś w sosie teriyaki z warzywami w sosie słodko-kwaśnym z dodatkiem grzybów Mun

września 15, 2013

Łosoś w sosie teriyaki z warzywami w sosie słodko-kwaśnym z dodatkiem grzybów Mun


Dzisiaj zapraszam Państwa na kuchnię azjatycką, przepyszne połączenia smaków i aromatów, tak odmienna od kuchni polskiej a taka smaczna i nietuzinkowa. Dla mnie to początek spotkań z kuchnią dalekiego wschodu. Jak na razie jestem zachwycona ;-)

Zapraszam ;-)




Składniki:

łosoś filet około 30dag
sos teriyaki
świeża kolendra
sos sojowy jasny
sos sojowy ciemny
ocet ryżowy
słodki ocet ryżowy
cukinia zielona pokrojona na małe paseczki
cebula w paseczki
2 ząbki czosnku
świeży imbir
3 pieczarki
grzyby Mun
papryka czerwona
kukurydza
makaron Chow Mein
chili
limeta
olej

 
 


przygotowanie:

Łososia kroimy w paski marynujemy przez około godzinę w sosie teriyaki. Skrapiamy limetą. Smażymy na oleju podlewamy łyżeczką sosu sojowego jasnego.
Posypujemy świeżą kolendrą.

Warzywa (cebula, pieczarki, cukinia, papryka, kukurydza) i namoczone grzyby Mun, smażymy w woku dodajemy przeciśnięty czosnek, pokrojony w drobną kosteczkę świeży korzeń imbiru, chili. Podlewamy sosem sojowym ciemnym, octem ryżowym, słodkim octem ryżowym. Przykrywamy dusimy około 10-15minut.

Makaron zalewamy wrzątkiem, po około 5minutach jest już gotowy. Podajemy posypany kolendrą.

Wszystko podajemy na osobnych półmiskach.


Przepyszne!
Życzę smacznego i udanego spotkania z kuchnią azjatycką ;-))
Pieczona szynka z rozmarynem w marynacie miodowo- musztardowej

września 14, 2013

Pieczona szynka z rozmarynem w marynacie miodowo- musztardowej

Dzisiejsza propozycja to przede wszystkim danie dla wszystkich chłopców i mężczyzn ;-) Szynka jest niesamowicie soczysta i aromatyczna, szczerze polecam!

Marynata do mięsa:
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżki miodu
- przyprawa Musztardowa- KOTANYI
- 4 gałązki świeżego rozmarynu
- sól zmiękczająca do mięsa

Mięso:
- 1,5 kg szynki z tłuszczem

Mięso od strony gdzie jest tłuszcz, nacinamy w kratownicę, nacieramy marynatą i marynujemy w lodówce przez dobę. Rozmaryn wkłuwamy w kratownicę.
Wyjmujemy z lodówki,  jak osiągnie temp. pokojową, wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni pieczemy około 60 - 70 minut.
Szynka idealnie nadaje się na kanapki lub jako pieczeń do obiadu.

Smacznego!

Czekoladowe ciasto ze śliwkami i gruszkami w kokilkach

września 12, 2013

Czekoladowe ciasto ze śliwkami i gruszkami w kokilkach

 
Było dietetycznie to teraz zapraszam Was na coś słodkiego i czekoladowego, dla równowagi ;-)
 
Przepyszne ciasto czekoladowe z dodatkiem gruszek i śliwek, ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne i aromatyczne. Sezon na gruszki i śliwki w pełni wiec zapraszam do wspólnego pieczenia.
 
Przepis na ciasto czekoladowe:
20dag masła
20 dag cukru
4 jaja
25 dag mąki pszennej
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek kakao
1/2 tabliczki czekolady


śliwki 10- 12 sztuk
gruszki 2 sztuki

 
Wykonanie:
margarynę ucieramy, stopniowo dodajemy cukier (zmielony na cukier puder), jaja, mąkę, kakao na samym końcu dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę
 
Kokilki smarujemy masłem wykładamy do połowy ciastem , układamy ćwiartki śliwek, i ćwiartki gruszek, możecie w jednych kokilkach układać owoce naprzemiennie, lub jedne zrobić tylko z gruszkami a drugie tylko ze śliwkami, ja zrobiłam każdą wersje ;-). Przykrywamy pozostałym ciastem.
Moje kokilki są dość spore i na tą ilość ciasta wyszło mi pełnych 6 kokilek.
Pieczemy 40 min w umiarkowanie nagrzanym piecu około 200 stopni.
Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu, ciasto wyjmujemy z kokilki, układamy na talerzu posypujemy kakao. Gotowe!
Smacznego!
 
 

Prawda że pyszne ;-)?


 Pozdrawiam ciepło!
 
 biorę udział w akcji:


Łosoś z kuskusem i warzywami - seria dietetycznych obiadów

września 11, 2013

Łosoś z kuskusem i warzywami - seria dietetycznych obiadów


Kolejny pomysł na zdrowy i niskokaloryczny obiad. Bardzo gorąco polecam ten posiłek dla osób, które są na diecie. Spożywanie ryb polecam zawsze, ale zazwyczaj jak się odchudzamy to spożywamy albo pierś z kurczaka albo filet z indyka, a to zaczyna być po jakimś czasie nudne. Ryby nie zawierają dużo tłuszczu, a te przygotowywane na parze  nie dość, że są smaczne to nie tracą wszystkich wartościowych składników.

Łosoś świeży może nie należy do ryb o niskiej zawartości tłuszczu bo około 12- 14%, ale mimo to polecam tą rybę. 100 g łososia na parze to około 170kcal.




składniki:

na 2 porcje
kasza kuskus (przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu)
cukinia mała
2 marchewki
1 ząbek czosnku
250 g łososia
1/2 cytryny










W rondelku podsmażamy na łyżce oliwy z oliwek, cukinię, czosnek i marchewkę , jak chwilkę się podpraży, podlewamy wodą, i dusimy na małym ogniu, aż będą miękkie. Doprawiamy solą, pieprzem kolorowym, podlewamy sokiem z cytryny, dodajemy przygotowaną kaszę, i wcześniej przygotowanego na parze łososia (pokrojonego w sporą kostkę). Wszystko delikatnie mieszamy.



Smacznego!
Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI