października 15, 2013

Zupa z dyni z grzankami i szynką hiszpańską - CZAS NA DYNIĘ!


Kochani to kolejny przepis z użyciem pięknie pomarańczowej dyni. Zupa-krem z dyni jest przepyszna, bardzo syta i rozgrzewająca, sposobów na jej przyrządzenie jest kilka. Dzisiaj prezentuję Wam krem z dyni z dodatkiem aromatycznego imbiru i pasty tajskiej curry, okraszony grzankami skąpanymi w oliwie z oliwek i maśle klarowanym, a zwieńczenie potrawy to aromatyczna szynka Serrano - hiszpańska szynka dojrzewająca.

składniki na zupę - krem z dyni:
- 1kg dyni
- 2 gałązki świeżego rozmarynu (nie zastępujcie suszonym!), dodajemy tylko listki
- około 3 cm korzenia imbiru (posiekać)
- 2 łyżki tajskiej pasty curry
- sól, pieprz
- 150ml śmietanki 30%
- 3 ząbki czosnku
- 5 łyżek oliwy z oliwek najlepiej włoskiej
- 2 łyżki masła
- 1/2 kostki rosołowej drobiowej

 
Wykonanie:

Dynię kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie i maśle w garnku- około 5 minut, dodajemy czosnek, dusimy około 10 minut, podlewamy wodą, tak aby cała dynia była zakryta w garnku. Dodajemy pozostałe składniki (oprócz śmietanki). Gotujemy około 10 minut, po tym czasie za pomocą blendera, wszystko miksujemy, stawiamy na ogniu dodajemy śmietankę zagotowujemy. Gotowe!

Grzanki:
Bagietkę pszenną, lub ciabatę kroimy w kostkę, na rozgrzaną patelnię wlewamy masło i oliwę, mieszamy, po połączeniu się składników, dodajemy grzanki, ciągle mieszamy aż grzanki nabiorą złotego koloru. Zdejmujemy z patelni. Szynkę podprażamy na patelni na minimalnej ilości tłuszczu.




Muszę Wam powiedzieć Kochani, że ten przepis na zupę z dyni UWIELBIAM jest przepyszna, mocno kremowa i bardzo aromatyczna. Koniecznie zróbcie a będziecie często wracać do złoto- pomarańczowej zupy dyniowej!

Pozdrawiam cieplutko!

Kocham jesień! ;-)




 akcja kulinarna:



4 komentarze:

  1. Wspaniała zupa,przyznaję,że nigdy nie próbowałam dyni,jakos tak wyszło,że za ciężka,za duża i co ja z nią pocznę :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo dostojnie i apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI