października 29, 2013

Zupa - krem z pora i zielonego groszku

 
Zupa - krem z pora i zielonego groszku
 
składniki:
 
- 1 por
- 1 puszka zielonego groszku
- kostka rosołowa drobiowa
- 200ml jogurtu greckiego
- ser pleśniowy Blue
- płaska łyżka tajskiej pasty curry
- świeży imbir (1,5cm korzenia)
 
W garnku na maśle dusimy pokrojonego pora, po 10 minutach dodajemy groszek z puszki bez zalewy, podlewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek, dusimy kolejne 10 minut, mieszając, zalewamy bulionem (1 litr), dodajemy pastę curry i imbir. Gotujemy około 10 minut. Zdejmujemy z ognia i za pomocą blendera miksujemy na gładką masę, dodajemy jogurt ponownie stawiamy na ogniu i zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z kawałkiem sera pleśniowego.
Pychota!
 
pozdrawiam cieplutko!
 


1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI