października 20, 2013

Pikantna zupa dyniowa z orzechami i oscypkiem! CZAS NA DYNIĘ

Kochani dzisiaj zapraszam Was na ostatni przepis w cyklu Czas na Dynię, mianowicie pikantną zupę dyniową z orzechami włoskimi i chrupkim oscypkiem z dodatkiem sera feta. Uwielbiam zupę dyniową w każdej postaci, ze względu na jej niecodzienny smak jedyny w swoim rodzaju jak i jedwabistą konsystencję. Chrupiące orzechy włoskie uprażone w piekarniku, aromatyczny jedyny w swoim rodzaju oscypek przywieziony prosto z Tatr i kosteczki sera feta dopełniają to cudne danie. Pyszne! 

Zapraszam! ;-)


Składniki na zupę dyniową:
- 1kg dyni
- 1 cebula mała
- 3 łyżki masła solonego
- papryczka chili lub pepperoni
- imbir korzeń około 2 -3 cm korzenia
- 250 ml jogurtu bałkańskiego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- lampka wina wytrawnego (białe)


Cebulę podprażamy na tłuszczu dodajemy kosteczki dyni, prażymy około 10 minut, podlewamy winem, odparowujemy około 10 minut, dodajemy pozostałe składniki i szklankę wody. Doprawiamy solą, wszytko miksujemy na gładką masę. 

Połówki orzechów włoskich prażymy około 15 minut w piekarniku na złoty kolor.
Oscypka kroimy po ukosie i smażymy na patelni na oliwie z oliwek.
Na talerz wlewamy zupę na środku układamy uprażone orzechy, na to oscypka, po bokach kosteczki fety. ;-) 

Szczerze polecam! Pychota!!!



2 komentarze:

  1. Wspaniały pomysł aby dodać orzechy i ser, wygląda przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI