września 02, 2013

Tort czekoladowy z musem jeżynowym i kremem waniliowym

Zapraszam na przepyszny tort czekoladowy ze smakowitym musem z jeżyn i kremem waniliowym. Dodatek jeżyn wspaniale przełamuje słodki smak tortu. Jak zwykle przygotowanie nie będzie zbyt pracochłonne a efekty wyśmienite ;-)












Biszkopt kakaowy, po wystudzeniu kroimy na 3 równe części.
przepis znajdziecie na moim blogu:
http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/09/biszkopt-kakaowy-przepis.html


Mus jeżynowy:
2 galaretki owoce leśne lub wiśniowe
opakowanie jeżyn

Jeżyny za pomocą blendera miksujemy na gładką masę, dwie galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku. Po wystudzeniu, dodajemy do zmiksowanych jeżyn, mieszamy, jak masa będzie już gęstnieć wylewamy na biszkopt

Krem waniliowy

1,5 szklanki mleka
budyń tzw. duży
2 łyżki masła
3 łyżki cukru waniliowego

Z wyżej wymienionych składników przygotowujemy budyń.
Po całkowitym wystudzeniu budyń ucieramy z 1 i 1/4 kostki masła. Masło musi mieć temperaturę pokojową, masę budyniową dodajemy po łyżce powoli, ciągle ucierając. Masa powinna być gładka, wykładamy na pierwszą warstwę biszkoptu kakaowego, przykrywamy drugim okręgiem, wylewamy mus jeżynowy, przykrywamy ostatnim trzecim biszkoptem. Schładzamy w lodówce aby galaretka stężała (około 2godz). Wyjmujemy wypinamy z tortownicy, przed podaniem posypujemy kakao.

Smacznego!




3 komentarze:

  1. Uwielbiam krem waniliowy, a w połączeniu z czekoladą jest bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. podziwiam i mam ochotę na taki kawałeczek tortu :) pysznie wygląda pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI