sierpnia 22, 2013

Jak zrobić sushi? - przepis na sushi-maki

Zrobienie sushi samemu w domu, nie wymaga żadnych nadzwyczajnych umiejętności. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu, lecz potrzebujemy do niego składników, których standardowo w kuchni nie posiadamy. Jak zgromadzimy składniki na sushi, mogę Was zapewnić że wystarczą Wam na długo i na niejedną japońską kolację.
Oczywiście jest kilka rodzajów sushi, te najbardziej popularne to maki i nigiri. Ja zapraszam Was Kochani na maki z wędzonym łososiem, kawiorem i paluszkami krabowymi.
 
 
składniki:
- ryż do sushi (specjalny ryż bardzo kleisty i o małych ziarenkach)
- ocet do ryżu (specjalny do sushi)
- cukier, sól
 
- wodorosty nori
- wasabi (chrzan japoński), ja kupuję w proszku, można też użyć gotowej pasty wasabi
- imbir marynowany w słoiczku
- sos sojowy (jak będziecie kupować to kupcie bez konserwantów, prawdziwy sos sojowy nie wymaga żadnych "dopalaczy" ;-) )
- wędzony łosoś
- kawior
- paluszki krabowe
- serek śmietankowy
- serek łososiowy
- ogórek zielony
- awokado dojrzałe
 
Przygotowanie:
ryż wysypujemy do miski z wodą zalewamy zimna wodą i płuczemy, tyle razy aż woda będzie przeźroczysta, zazwyczaj jest to 6- 8 razy. Po wypłukaniu gotujemy z godnie z instrukcją na opakowaniu.
Odstawiamy do wystudzenia. Jak będzie zimny, zakwaszamy octem wymieszanym z solą i cukrem.
Na 400g ryżu spokojnie możecie użyć z 4 łyżki octu (sól i odrobione cukru do smaku)
 
Następnie kroimy w cienkie podłużne paski ogórka, usuwamy pestki, awokado również w paseczki.
Proszek wasabi mieszamy z wodą powinien mieć bardzo gęstą kremową konsystencje.
 
Matę bambusową, owijamy folią spożywczą z każdej strony.
Układamy nori, maczając rękę w wodzie, układamy ryż, pozostawiając na górze pasek około 2 cm.
Smarujemy wzdłuż wasabi, układamy składniki z jakich chcemy maki, według swoich upodobań.
Przed zwinięciem rolki, górny pasek smarujemy wodą.
 
 
Mogą to być np. zestawy:
 
- łosoś, awokado, serek śmietankowy
- łosoś, ogórek, serek łososiowy
- paluszek krabowy, łosoś, serek, ogórek (lub awokado)
- łosoś, kawior, serek, awokado (lub ogórek)
- łosoś, paluszek krabowy, kawior, awokado, serek śmietnakowy (mój ulubiony zestaw ;-) )
 
 
 
 
 
Kombinacji ile fantazji w głowie ;-)
 
Rolkę jaka powstanie kroimy na 8 części. Podajemy z sosem sojowym i imbirem w zalewie.
 



 Szczerze polecam!
Pychota!
 
pozdrawiam cieplutko ;-)

 
 
 
 
 

2 komentarze:

  1. Pięknie wyszło ! Ja jeszcze chyba nie dojrzałam by spróbować sama zrobić :) Twoje prezentuje się rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zrób sama a już nie będziesz chciała jeść w restauracji, zobaczysz ;-)))

      Usuń

Witam! Dziękuję za odwiedziny! Jeśli chcesz poznać mnie bliżej, śledź mój profil na Instagramie lub Facebooku. Będziesz, zawsze na bieżąco, a mi będzie miło, Cię poznać ;-) Do zobaczenia!

INSTAGRAM 37 500 obserwatorów

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI