sierpnia 22, 2013

Jak zrobić sushi? - przepis na sushi-maki

Zrobienie sushi samemu w domu, nie wymaga żadnych nadzwyczajnych umiejętności. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu, lecz potrzebujemy do niego składników, których standardowo w kuchni nie posiadamy. Jak zgromadzimy składniki na sushi, mogę Was zapewnić że wystarczą Wam na długo i na niejedną japońską kolację.
Oczywiście jest kilka rodzajów sushi, te najbardziej popularne to maki i nigiri. Ja zapraszam Was Kochani na maki z wędzonym łososiem, kawiorem i paluszkami krabowymi.
 
 
składniki:
- ryż do sushi (specjalny ryż bardzo kleisty i o małych ziarenkach)
- ocet do ryżu (specjalny do sushi)
- cukier, sól
 
- wodorosty nori
- wasabi (chrzan japoński), ja kupuję w proszku, można też użyć gotowej pasty wasabi
- imbir marynowany w słoiczku
- sos sojowy (jak będziecie kupować to kupcie bez konserwantów, prawdziwy sos sojowy nie wymaga żadnych "dopalaczy" ;-) )
- wędzony łosoś
- kawior
- paluszki krabowe
- serek śmietankowy
- serek łososiowy
- ogórek zielony
- awokado dojrzałe
 
Przygotowanie:
ryż wysypujemy do miski z wodą zalewamy zimna wodą i płuczemy, tyle razy aż woda będzie przeźroczysta, zazwyczaj jest to 6- 8 razy. Po wypłukaniu gotujemy z godnie z instrukcją na opakowaniu.
Odstawiamy do wystudzenia. Jak będzie zimny, zakwaszamy octem wymieszanym z solą i cukrem.
Na 400g ryżu spokojnie możecie użyć z 4 łyżki octu (sól i odrobione cukru do smaku)
 
Następnie kroimy w cienkie podłużne paski ogórka, usuwamy pestki, awokado również w paseczki.
Proszek wasabi mieszamy z wodą powinien mieć bardzo gęstą kremową konsystencje.
 
Matę bambusową, owijamy folią spożywczą z każdej strony.
Układamy nori, maczając rękę w wodzie, układamy ryż, pozostawiając na górze pasek około 2 cm.
Smarujemy wzdłuż wasabi, układamy składniki z jakich chcemy maki, według swoich upodobań.
Przed zwinięciem rolki, górny pasek smarujemy wodą.
 
 
Mogą to być np. zestawy:
 
- łosoś, awokado, serek śmietankowy
- łosoś, ogórek, serek łososiowy
- paluszek krabowy, łosoś, serek, ogórek (lub awokado)
- łosoś, kawior, serek, awokado (lub ogórek)
- łosoś, paluszek krabowy, kawior, awokado, serek śmietnakowy (mój ulubiony zestaw ;-) )
 
 
 
 
 
Kombinacji ile fantazji w głowie ;-)
 
Rolkę jaka powstanie kroimy na 8 części. Podajemy z sosem sojowym i imbirem w zalewie.
 



 Szczerze polecam!
Pychota!
 
pozdrawiam cieplutko ;-)

 
 
 
 
 

3 komentarze:

  1. Pięknie wyszło ! Ja jeszcze chyba nie dojrzałam by spróbować sama zrobić :) Twoje prezentuje się rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zrób sama a już nie będziesz chciała jeść w restauracji, zobaczysz ;-)))

      Usuń
  2. Mega smacznie wygląda!Chyba namowię dziewczynę i spróbujemy takie zrobić!Bardzo lubimy sushi i za każdym razem gdy mamy na nie ochotę to idziemy do Sushi Wesoła!Bardzo smaczne sushi maja!

    OdpowiedzUsuń

Witam! Dziękuję za odwiedziny! Jeśli chcesz poznać mnie bliżej, śledź mój profil na Instagramie lub Facebooku. Będziesz, zawsze na bieżąco, a mi będzie miło, Cię poznać ;-) Do zobaczenia!

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI